Tydzień kawy w BMW TEAM Wrocław
Już w poniedziałek, 7 października, zaczynamy “Tydzień kawy w BMW TEAM Wrocław”. Dlatego serdecznie Was zapraszamy na filiżankę doskonałej kawy parzonej przez naszego baristę. Dodatkowo ogłaszamy konkurs kawowo-fotograficzny!
Zasady konkursu “Tydzień kawy w BMW TEAM Wrocław”
Żeby wziąć udział w konkursie, wystarczy odwiedzić salon BMW TEAM w Długołęce, zamówić filiżankę wspaniałej kawy u naszego baristy i zrobić zdjęcie pod tytułem “Tydzień kawy w BMW TEAM Długołęka”. Następnie umieścić je na swoim profilu Facebook (oznaczając BMW TEAM) lub Instagram (z #tydzienkawywbmwteam”). Później pozostaje tylko polubić nasze profile mediów społecznościowych.
Wygrywają 3 zdjęcia, które otrzymają najwięcej “lajków” lub zostaną udostępnione największą ilość razy. Mamy dla was doskonałe nagrody! Ale to na razie jest niespodzianka.
Pospieszcie się, bo konkurs trwa tylko do końca tygodnia. Ostatnie zdjęcia, które będą brane pod uwagę przy wyborze zwycięzcy mogą być oznaczone w sobotę, 12 października (do godziny 16:00).
Zapraszamy do BMW TEAM Wrocław.
Historia kawy
Owoce kawowca wykorzystywane były w Etiopii już w I tysiącleciu p.n.e. Spożywano je gotowane z dodatkiem masła i soli, lecz nie uprawiano, tylko zbierano ze stanowisk naturalnych. Prawdopodobnie kawę odkrył lud Oromo, zamieszkujący etiopski region Kaffa. Przypuszczalnie w XIII lub XIV wieku przywiezione zostały przez kupców arabskich do Jemenu, który do dziś dostarcza najdroższą kawę. Prawdopodobnie tam opracowano metodę preparowania nasion przez prażenie i wytwarzanie z nich napoju, który Beduini rozpowszechnili w całej Arabii. Z odkryciem kawy wiążą się dwie legendy. Pierwsza przypisuje związane z tym zasługi sufiemu Shaikh ash-Shadhilemu. Miał on w czasie swojej wędrówki po Afryce przypadkiem natrafić na stado wyjątkowo pobudzonych kóz. Z ciekawości spróbował zjadanych przez nie owoców, poznając ich niezwykły wpływ na organizm człowieka. Druga, bardzo podobna historia jako odkrywcę podaje etiopskiego pasterza o imieniu Kaldi.
Jako pierwszy Europejczyk kawę opisał niemiecki botanik i podróżnik Leonard Rauwolf. W 1573 roku rozpoczął on trzyletnią podróż po Bliskim Wschodzie. Celem eskapady było odkrycie nowych ziół i lekarstw dla kompanii kupieckiej jego szwagra, Melchiora Manlicha. Rauwolf powrócił z wieloma cennymi towarami, jak również obfitymi zapiskami dotyczącymi tureckich zwyczajów.

Na Starym Kontynencie kawa rozpowszechniła się ze sporym opóźnieniem. Pierwszy raz sprowadzono ją do Francji prawdopodobnie dopiero w roku 1644. W 1669 roku napój poznały elity paryskie na przyjęciu wydanym przez posła osmańskiego Mustafę Paszę. Pierwszy kafehaus w stolicy kraju otwarto w 1671 roku. W tym czasie w Anglii działało już ponad 3000 kawiarni. Napój zyskiwał także rosnącą popularność za oceanem. W roku 1670 rozpoczęła działalność pierwsza kawiarnia w Bostonie.
Pierwsze kawiarnie
Po zwycięstwie pod Wiedniem (1683) Jerzy Franciszek Kulczycki założył pierwszy kafehaus w stolicy Austrii. Legenda mówi, że zrobił to korzystając z zapasów kawy porzuconych przez uciekających Turków. Następnie pomógł on spopularyzować zwyczaj dodawania do napoju cukru i mleka. Do niedawna w Wiedniu istniała tradycja wywieszania portretu Kulczyckiego (niem. Kolschitzky) w oknach kawiarni. Ostatnio mówi się, że pierwszym właścicielem kawiarni w Imperium Habsburgów był jednak Ormianin Johannes Diodato.

Pierwszą kawiarnią w Salzburgu była istniejąca do dziś Café Tomaselli. Kawiarnia ta jest najstarszą do dziś istniejącą kawiarnią Europy Zachodniej. Bywali w niej: Wolfgang Amadeus Mozart, Michael Haydn, Hugo von Hofmannsthal i Max Reinhardt.
Pod koniec XIX wieku Wiedeń posiadał ponad 1200 kawiarni. Obecnie kawa jest jednym z najpopularniejszych na świecie napojów. Wypija jej się około 400 mld filiżanek rocznie.
Co trzeba zrobić żeby wygrać.

Krok 1

Krok 2

Krok 3
